Het kloppend hart van Waterland
Live

Burgemeester Marian van der Weele aanwezig bij viering 500 jaar Waterlandse boeren in Denemarken

Gepubliceerd: Woensdag 25 mei 2022 12:47

Burgemeester Marian van der Weele aanwezig bij viering 500 jaar Waterlandse boeren in Denemarken

Foto: Gemeente Waterland

Burgemeester Marian van der Weele heeft vrijdag 20 mei de regio Amager in Denemarken bezocht voor de viering van 500 jaar aanwezigheid van Waterlandse boeren in Denemarken en het 100 jarig bestaan van het Amager museum. In 2021 en 2022 worden in Denemarken activiteiten georganiseerd die zowel de historische banden tussen Nederland en Denemarken onderstrepen, als de huidige samenwerking op landbouwgebied.

Tuinders uit Waterland 
In 1521 nodigde de Deense Koning Christiaan II tuinders uit Waterland uit om zich vanwege hun landbouwkundige kennis in Denemarken te vestigen. De boeren kregen grond toegewezen bij het dorp Dragør op het eiland Amager. Dit lag destijds buiten Kopenhagen en vormt nu deel van het zuidelijk deel van de Deense hoofdstad. De tuinders voorzagen het Deense hof en de hoofdstad van groente, fruit en bloemen. 

Prinses Beatrix en Koningin Margrethe II 
Bij de viering waren ook Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix der Nederlanden en Hare Majesteit Koningin Margrete II aanwezig. Burgemeester Van der Weele ontmoette hen bij het stadhuis van Dragør waar een toespraak werd gehouden. In 1971 nam Prinses Beatrix ook deel aan de viering van het 450-jarig jubileum en Koning Wilhelmina was in 1922 met de Deense koning aanwezig bij de opening van het museum. 

Indrukwekkende dag 
Burgemeester van der Weele kreeg ’s middags een speciale tour van de directeur van het Amagar Museum. In de avond was er een lounge concert in de Store Magleby Kerk. De kerk was speciaal geopend naar aanleiding van de 500-jarige viering. Marian van der Weele: “Het was een ontzettend indrukwekkende dag, geweldig om te zien dat de Waterlanders zo’n enorme impact hebben gehad op het argarische leven in Denemarken”. 

Poppen in Markerklederdracht 
Burgemeester Van der Weele was niet met lege handen naar Denemarken gereisd. Speciaal voor het bezoek aan het museum had zij twee poppen met handgemaakte Markerklederdracht met zich meegebracht. Het kostuum dat de jongenspop draagt is eenzelfde soort kostuum dat de mannen 500 jaar geleden droegen in Dragør. De poppen werden overhandigd aan de directeur van het Amager museum. 

Bezoek aan Waterland 
Op 26 november 2021 ontving burgemeester Van der Weele de Nederlandse Ambassadeur uit Denemarken en de Directeur van het Amager museum in Monnickendam. Samen bezochten zij het speeltorenmuseum in Monnickendam en leerden zij over oorsprong van de eerste Waterlanders die zich in Denemarken settelden.

Bron: Gemeente Waterland

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services