Het kloppend hart van Waterland
Live

Burgemeester Landsmeer in gesprek met Waterland en Edam-Volendam

Gepubliceerd: Zondag 23 september 2018 13:54

Burgemeester Landsmeer in gesprek met Waterland en Edam-Volendam

Foto: Omroep PIM

Onze collega's van Lokale Omroep Landsmeer interviewden burgemeester Anne Lize van der Stoel en spraken met haar over de gesprekken met Waterland en Edam-Volendam.

De gemeente Waterland heeft aangegeven pas in 2020 een uitspraak te zullen doen over de bestuurlijke toekomst van de gemeente. De gemeente Landsmeer zal zich hier al eind 2018 over uitspreken. Daarvoor zal het College van Landsmeer een plan gaan schrijven en dit aan de Raad voorleggen. Om daarover een mening te vormen zullen er eind september en begin oktober een aantal zogenaamde 'luisteravonden' plaatsvinden waarbij de burgers en ondernemers van Landsmeer zich mogen uitspreken over de vraag wat voor hen Landsmeer zo uniek maakt. Maar de burgemeester gaf ook aan dat zij, naast die inspraakavonden met burgers en ondernemers, ook al in gesprek is met de burgemeesters van Waterland en Edam-Volendam.

Burgemeester Van der Stoel: "De Provincie heeft aangegeven dat zowel Landsmeer als Waterland als Edam-Volendam elkaar moeten opzoeken als groene gemeente. De gemeenteraad van Oostzaan en Wormerland hebben uitgesproken zelfstandig te willen blijven, dus dat zijn niet de partijen waar wij mee zijn gaan praten. Waterland en Edam-Volendam hebben aangegeven geïnteresseerd te zijn in een gesprek, dus met hen zijn wij nu bezig met verkennende gesprekken.".

Enige tijd geleden leidde berichtgeving over de aanstelling van een coördinator regionale samenwerking door de gemeente Landsmeer nog tot ophef en vragen van WaterlandNatuurlijk aan wethouder Ton van Nieuwkerk. WaterlandNatuurlijk wilde opheldering over deze "fusiecoordinator" die een hechtere samenwerking moet voorbereiden met Waterland en Edam-Volendam. Burgemeester Van der Stoel: "Die fusiecoördinator is door iemand bedacht. Wij hebben als College een voorstel aan de Raad gedaan om intern, dus binnen de gemeente Landsmeer, alle regionale overleggen die er zijn en alle andere samenwerkingen die we hebben met gemeenten, om dat nou eens goed op elkaar te gaan afstemmen. Zodat niet de ene kant van de organisatie daarover aan het spreken is, en de andere kant van de organisatie is daarmee bezig, en de uiteindelijke advisering dan lijnrecht tegenover elkaar staat. Daar is die persoon voor bedoeld. Heeft niets te maken met de fusie.".

De burgemeesters van Waterland, Edam-Volendam en Landsmeer zitten nu om de tafel om te praten over gemeenschappelijke onderwerpen zoals bijvoorbeeld de Openbare Orde. Burgemeester Van der Stoel: "Landsmeer heeft bijvoorbeeld nu een plan om drugspanden te kunnen sluiten. Waterland en Edam-Volendam hebben dat ook. Als een van de gemeenten dat niet zou hebben, dan kun je wel raden waar men naartoe verhuisd." Er wordt nu dus al op een aantal terreinen nauw samengewerkt. Hoe deze samenwerking er in de toekomst uit zal zien zal de tijd leren. De gemeente Landsmeer zal zich hier als eerste van de drie gemeenten over uitspreken. Waterland is dan nog niet zo ver dus hoe dit proces in Landsmeer hand in hand kan gaan met Waterland, waar onlangs is besloten dat er extern bureau wordt ingezet om de meningen van de burgers en instanties in kaart te brengen, komt niet in het interview met de Landsmeerse burgemeester ter sprake. Waterland heeft met de Provincie afgesproken dat het besluit over wel of geen fusie in 2020 genomen wordt.

Met dank aan Lokale Omroep Landsmeer voor de beelden.

 

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services