Het kloppend hart van Waterland
Live

Burendag op de Dissel en de Avegaar

Gepubliceerd: Woensdag 02 oktober 2019 13:08

Burendag op de Dissel en de Avegaar

Foto: Omroep PIM

Het Oranjefonds en Douwe Egberts ondersteunen elk jaar Burendag. Het Oranjefonds heeft als doel het verbinden van mensen en elkaar helpen. NLDoet en Burendag zijn daar voorbeelden van. PIM ging langs bij Burendag op de Dissel en Avegaar in Monnickendam. Waar op de Avegaar ook de onthulling was van de door de buurt gerealiseerde AED.

“Burendag is dé dag waarop je gezellig samenkomt met de buurt. Buurten worden leuker, socialer en veiliger als buren elkaar ontmoeten en zich samen inzetten voor hun buurt,” staat er op de website van het Oranjefonds.

Onthulling AED op Avegaar 64
Op diverse plaatsen in Waterland hangt een AED. Dit is een automatische externe defibrillator, een apparaat dat een diagnose stelt bij hartfalen en automatisch een elektrische schok kan toepassen als dat nodig is. Waar elke seconde telt is de AED een prachtige oplossing voor als je moet wachten op de ambulance. In de omgeving van de Avegaar was er nog geen en de buurt heeft met elkaar geld opgebracht om er een te kopen. Hij is opgehangen door Ferdinand Knaak op zijn schuur. Burgemeester Luzette Kroon kwam hem onthullen en deed dit met de jarige Emilie. Uiteraard hoopt iedereen dat hij nooit nodig zal zijn, maar als het toch het geval is bel je 112 en dan krijg je een code waarmee je het kastje kunt openen.

Na deze onthulling begon op de Avegaar Burendag met een springkussen en de wedstrijd Heel Avegaar Bakt. In een tent stonden alle hapjes opgesteld, drankjes op statafels en er was zelfs een geluidsinstallatie.

Burendag op de Dissel
Ook op de Dissel in Monnickendam doen ze al jarenlang aan Burendag. Het is dan ook een gezellige buurt waar mensen naar elkaar omkijken. Elk jaar trekt iemand anders de kar maar meer mensen helpen mee met de organisatie en op de dag zelf. De buurtburgemeester is dit jaar Jan Overgoor.


’s Middags zijn er activiteiten voor de kinderen. Er is een groot springkussen, in feite een heel kasteel. Ze kunnen geschminkt worden en potjes versieren voor bloembollen. Ondertussen prepareren de ouders de makrelen die op het moment dat PIM langskwam hingen te drogen en anderen zijn druk aan het kokkerellen want iedereen neemt zelf wat te eten mee zodat ’s avonds alle buren met elkaar eten. Het weer was erg wisselvallig maar in de tent was het droog en is het nog lang gezellig gebleven.

 

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services