Het kloppend hart van Waterland
Live

Brandweerspektakel tijdens Muus Tromp bokaal in Broek in Waterland

Gepubliceerd: Zondag 24 maart 2019 16:31

Brandweerspektakel tijdens Muus Tromp bokaal in Broek in Waterland

Foto: Omroep PIM

Vorige week organiseerde brandweerpost Broek in Waterland de jaarlijkse Muus Tromp bokaal. Een brandweerwedstrijd waar 9 brandweerkorpsen uit de regio aan meededen.

Dit jaar bestaat brandweerpost Broek in Waterland 90 jaar, aanleiding om de Waterlandse brandweerwedstrijd naar Broek in Waterland te halen. Het scenario werd bedacht door Gérard Oosterlaken, bevelvoerder van brandweerpost Broek in Waterland. Één voor één mochten de brandweerkorpsen zich bij de kazerne aan de Eilandweg melden.

Als eerste de ploeg uit Marken, zij rukten uit voor een melding van een voertuigbrand. Aangekomen op de locatie bleek dat er niet alleen een brand geblust moest worden maar dat er ook technische hulpverlening gevraagd werd. Het scenario was namelijk dat een medewerker laswerkzaamheden aan een trekker aan het uitvoeren was. Tijdens het lassen vatte de trekker vlam en ontstond er brand. Een collega kwam op dat moment met een shovel aanrijden en schrok zo van de brand dat zij haar last liet vallen, bovenop een derde collega waardoor deze bekneld raakte. En omdat het scenario nog niet uitdagend genoeg was werd er ook nog een container met een gevaarlijke stof aan toegevoegd. Voor alle 9 korpsen was het zaak om bij het betreden van de locatie snel de situatie in te schatten.

De bevelvoerder verdeelde zijn manschappen waardoor 2 personen zich op de brand konden richten, een ander keek snel naar de gevaarlijke stof en daarna was het snel alle aandacht richten op de persoon die bekneld onder de betonplaat lag. En dat allemaal onder toeziend oog van een strenge jury.

Het is een wedstrijd maar ook een leermoment voor iedereen. Door het organiseren van wedstrijden kan de brandweer zeer realistisch, maar op een veilige manier, oefenen. Ook krijgt elke ploeg na afloop feedback van de jury.

Aan het einde van de dag was het tijd voor de uitslag waarbij burgemeester Kroon het korps uit Oostzaan tot winnaar uitriep. Helaas blijft de bokaal dus dit jaar niet in Waterland. Al heeft de uitslag toch een Waterlands tintje want brandweerman Jan Arends komt van origine uit Broek in Waterland.

Na de uitslag was het tijd voor een gezellige afsluiting waarbij de verschillende korpsen elkaar beter leerden kennen.

Einduitslag:
1. Oostzaan
2. Purmerend
3. Volendam
4. Marken
5. Jeugd Zaanstad
6. Monnickendam
7. Landsmeer
8. Kwadijk

9. Ilpendam

 


Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services