Het kloppend hart van Waterland
Live

Brandweer Marken organiseert Kinderspelen tijdens 47e Nationale Brandweerdag

Gepubliceerd: Maandag 24 september 2018 17:55

Brandweer Marken organiseert Kinderspelen tijdens 47e Nationale Brandweerdag

Foto: Pieter Pereboom

De Marker jeugd kon afgelopen zaterdag weer proeven aan het leven als brandweerman of vrouw tijdens de Kinderspelen 2018. Dit jaarlijkse spuitfestijn voor groep één tot en met groep acht van basisschool ‘De Rietlanden’ op Marken, werd alweer voor de 47e keer georganiseerd door Brandweer Marken.

Bijna werd dit jaarlijkse evenement verstoord door een ‘echte’ uitruk, maar het incident viel mee en daarom waren de beide brandweerauto’s van Brandweer Marken op tijd op de haven aanwezig. Tevens lagen de twee reddingboten van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) station Marken afgemeerd in de Marker haven.

De slangen waren door de brandweer reeds uitgerold ten behoeve van de kinderspelen. De brandweer had op de haven wederom een aantal huisjes opgebouwd waarbij op een bepaalde manier gespoten diende te worden. Als eerste begonnen de jongste kinderen van groep één en twee. Zij moesten dobbelstenen van een plank spuiten. De dobbelstenen gaven de punten aan. Degene met de meeste punten had gewonnen. Groep drie en vier moesten eerst een brandhaspel uitrollen, waarna zij door een lage kleine opening een pijp vol moesten spuiten, waar een watermeter de hoeveelheid aangaf. Groep vijf en zes moesten ook een pijp vol spuiten, waar eveneens een watermeter de hoeveelheid aangaf. Zij moesten dit doen met een zogenaamde ‘aanvalsslang’. Groep zeven en acht mochten een ‘echte’ brand blussen. Zij moesten door een hogere kleine opening in de huisjes tevens een emmer met water vullen. Door het gewicht van de emmer werd de gastoevoer afgesloten, waardoor het vuur gedoofd werd. De beste drie van elke groep kregen een waardebon en iedere deelnemer kon een zakje chips halen. Na groep acht mochten de allerkleinsten ook de brandslang even ter hand nemen, onder begeleiding van het brandweerpersoneel. Ook een aantal toeristen wilden weleens ‘een brandje blussen’.

Na het spuiten konden alle kleine en grote kinderen nog een stukje mee varen met de in de haven gelegen reddingboten ‘Frans Verkade‘ en ‘Hendrik Jacob’ van KNRM station Marken.

Dirk Boes, postcoördinator op Marken, was wederom zeer tevreden over het verloop van de middag. “Goed om te zien dat er weer vele mensen naar de haven zijn gekomen om te komen kijken naar dit jaarlijkse spektakel voor de jeugd. We laten op deze manier de jeugd proeven aan het brandweerman/vrouw zijn. Misschien dat zij later ook deel van ons team gaan uitmaken’.

Dankzij de deelnemers, de vrijwilligers van de brandweer en de KNRM zijn ook de 47e kinderspelen weer een groot succes geworden.

Tekst en foto's: Pieter Pereboom / www.MarkerNieuws.com

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services