Het kloppend hart van Waterland
Live

Brandweer Marken organiseert 48e Brandweerdag

Gepubliceerd: Dinsdag 24 september 2019 12:01

Brandweer Marken organiseert 48e Brandweerdag

Foto: Pieter Pereboom

De Marker jeugd kon afgelopen zaterdag proeven aan het leven als brandweerman of vrouw tijdens de Kinderspelen 2019. Dit jaarlijkse spuitfestijn voor groep één tot en met groep acht van basisschool ‘De Rietlanden’ op Marken, werd alweer voor de 48ste keer georganiseerd door Brandweer Marken.

Rond de klok van twee reden de brandweer voertuigen van post Marken de haven van Marken op. De kinderen met hun ouders stonden, in een stralend zonnetje, een beetje zenuwachtig, te wachten op wat er komen zou gaan. Behalve de twee ‘rode’ auto’s, lagen de twee reddingboten van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) station Marken ook afgemeerd in de Marker haven.

Op de haven waren de slangen door de brandweer reeds uitgerold ten behoeve van de kinderspelen. De brandweer had op de haven een aantal huisjes opgebouwd, waarop een bepaalde manier gespoten diende te worden. Als eerste begonnen de jongste kinderen van groep één en twee. Zij moesten dobbelstenen van een plank spuiten. De dobbelstenen gaven de punten aan. Degene met de meeste punten had gewonnen. Groep drie en vier moesten door een lage kleine opening een pijp vol moesten spuiten, waar een watermeter de hoeveelheid aangaf. Groep vijf en zes moesten ook een pijp vol spuiten, waar eveneens een watermeter de hoeveelheid aangaf. Zij moesten dit doen met aan zogenaamde ‘aanvalsslang’. Groep zeven en acht mochten een ‘echte’ brand blussen. Zij moesten door een hogere kleine opening in de huisjes tevens een emmer met water vullen. Door het gewicht van de emmer werd de gastoevoer afgesloten, waardoor het vuur gedoofd werd. De beste drie van elke groep kregen een waardebon en iedere deelnemer kon een zakje chips halen. Na groep acht mochten de aller kleinsten ook de brandslang even ter hand nemen, onder begeleiding van het brandweer personeel. Ook een aantal toeristen wilden wel eens ‘een brandje blussen’.

Na het spuiten konden alle kleine en grote kinderen nog een stukje mee varen, met de reddingboten ‘Frans Verkade‘ en ‘Hendrik Jacob’ van KNRM station Marken.

Dennis Boes, vervangend postcoördinator op Marken, was tevreden over de het verloop van de middag. “Leuk om te zien dat er weer vele mensen naar de haven zijn gekomen, om te komen kijken naar dit jaarlijkse spektakel voor de jeugd. We laten op deze manier de jeugd proeven aan het brandweerman/vrouw zijn. Misschien dat zij later ook deel van ons team gaan uitmaken”.

Dankzij de deelnemers, de vrijwilligers van de brandweer en de KNRM zijn de 48ste kinderspelen weer een groot succes geworden.

Tekst en foto's: Pieter Pereboom / www.MarkerNieuws.com

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services