Het kloppend hart van Waterland
Live

Brandweer Marken maakt ereteken voor omgekomen collega’s

Gepubliceerd: Zaterdag 17 juni 2017 23:29

Brandweer Marken maakt ereteken voor omgekomen collega’s

Foto: Pieter Pereboom

Brandweer Marken maakte afgelopen zaterdag 17 juni aan de Hogedijk op de haven van Marken, het ereteken voor omgekomen brandweermensen in Nederland. Het ereteken werd gebracht in aanwezigheid van Robin Alblas (Gebiedscommandant) en Joyce van Beek (burgemeester van Beemster en lid van het Algemeen Bestuur van de Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland).

Aanleiding hiervoor is de jaarlijkse herdenking bij het nationaal brandweermonument in Arnhem. Samen wordt er stilgestaan bij de moed en daadkracht van de brandweercollega's die sinds 5 mei 1945 zijn omgekomen tijdens de uitoefening van het vak. De herdenking vond voor de zesde keer plaats. Op brandweerposten waar overdag beroepsbezetting aanwezig is, hing de vlag halfstok, maar ook bij de brandweerkazerne aan de Buurterstraat op Marken. Het ereteken wordt in heel Nederland gevormd door twee brandweerspuiten waarvan de stralen elkaar één minuut lang kruisen.

Herdenken is belangrijk
Voor de brandweer is het herdenken van omgekomen collega's belangrijk. Het overlijden van collega's tijdens de uitoefening van het vak maakt steeds weer pijnlijk duidelijk dat het beroep van brandweerman/ -vrouw niet zonder risico's is. De jaarlijkse herdenking biedt nabestaanden en (oud-) brandweermensen de gelegenheid om samen de pijn rond het verlies te delen en te verwerken.

Nationaal brandweermonument
Naast een plek om te herdenken staan we stil bij het feit dat brandweermensen 24/7 klaar staan voor de samenleving. Soms zelfs met gevaar voor eigen leven. Het nationale monument in Arnhem is er voor alle brandweermensen van Nederland. Het is een aanvulling op de herdenkingsplaatsen die in de eigen gemeente of post zijn ingericht voor omgekomen brandweercollega's. In onze regio is elk jaar een andere post verantwoordelijk voor het maken van het ereteken. Dit jaar was dat de brandweerpost op Marken.

Tekst en foto's: Pieter Pereboom / www.MarkerNieuws.com

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services