Het kloppend hart van Waterland
Live

Bloedmaan in Waterland prachtig te bewonderen

Gepubliceerd: Zaterdag 28 juli 2018 11:24

Bloedmaan in Waterland prachtig te bewonderen

Foto: Boudewijn Vermeulen

De prachtig rood gekleurde maan, de zogenaamde 'bloedmaan', die door een maansverduistering zo mooi rood kleurt, was gisteravond in Waterland prachtig te zien. Zo blijkt uit deze door Boudewijn Vermeulen ingezonden foto.

Terwijl bij een zonsverduistering de aarde in het donker wordt gehuld, is bij een maansverduistering een veel mooier natuurverschijnsel te zien. Onder de juiste omstandigheden wordt de maan bloedrood, waardoor dit fenomeen ook wel een ‘bloedmaan’ wordt genoemd.

Door de zonnestralen die weerkaatsen via de dampkring op de maan krijgt deze een obscure rode gloed. Voor velen was dit reden genoeg om vrijdagavond de hemel eens goed in de gaten te gaan houden. Maar het bleek nog niet zo eenvoudig. Uit de vele berichten op social media blijkt dat er op heel veel plekken door de bewolking weinig tot niks te zien was van de bloedmaan.

Fotograaf Boudewijn Vermeulen stond op een goede positie, namelijk de Poeldijk in Monnickendam, en kon zo de maan op een fraaie wijze vastleggen boven Monnickendam, zoals is te zien op de foto hierboven.

De volgende bloedmaan is te bewonderen op 21 januari 2019.

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services