Het kloppend hart van Waterland
Live

Binnenkort weer een Kerststallententoonstelling en Kerststallenroute

Gepubliceerd: Zondag 17 november 2019 12:59

Binnenkort weer een Kerststallententoonstelling en Kerststallenroute

Er komt weer een Kerststallenroute en een Kerststallententoonstelling in de RK Kerk. Al een heel leven is Rita van Bavel een enthousiaste Kerststalverzamelaar. En zoals dat gaat bij verzamelaars: het houdt nooit op. Steeds loop je weer tegen nieuwe verzamelobjecten aan.

Sinds lange tijd is er tussen Sinterklaas en de jaarwisseling een expositie in de kapel van de RK kerk aan het Noordeinde in Monnickendam. De laatste 6 jaar is er ook een Kerststallenroute in de binnenstad van Monnickendam. Die wordt gehouden in samenwerking met Stichting Promotie Waterland. Daar is ook de route (gratis) verkrijgbaar, evenals in museum “De Speeltoren”.

Wat klein begon, is uitgegroeid tot een route van 50 stallen en een expositie van honderden Kerststallen.
Nieuw dit jaar is: een Kerststal van “plantaardig ivoor” uit Ecuador en een van hout uit Zimbabwe.

Het begrip Kerststal bestaat trouwens al sinds de 13e eeuw en is uitgegroeid tot een waar fenomeen. Voor wie de achtergrond beter wil begrijpen leest in de bijbel het verhaal van de geboorte van Christus. Lange tijd was er grote concurrentie met de kerstboom, maar tegenwoordig trekken beide symbolen samen op.

De verzameling van Rita heeft inmiddels landelijke bekendheid, en het wachten is op de internationale doorbraak van de bekendheid van deze mooie collectie. Vanaf 8 december t/m 29 december is de route te bezichtigen.

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services