Het kloppend hart van Waterland
Live

Audities voor avondopera De Spanjolen op 16 april

Gepubliceerd: Woensdag 29 maart 2023 14:39

Audities voor avondopera De Spanjolen op 16 april

Foto: Stichting Cultuurnacht Waterland

Het hilarische stuk De Spanjolen is gebaseerd op de opera ‘The Pirates of Penzance (Gilbert & Sullivan) en past uitstekend binnen de festiviteiten rond de Slag op de Zuiderzee. Voor het stuk is de organisatie op zoek naar verschillende zangers en acteurs (m/v).

Voor de productie van het stuk De Spanjolen, in het kader van de herdenking 450 jaar Slag op de Zuiderzee, is men op zoek naar de volgende zangers en acteurs (m/v):
(daar waar leeftijden zijn aangegeven zijn dat de leeftijden die de personages in het verhaal hebben; dit is dus een richtlijn; zangers/acteurs van hogere of lagere leeftijd moeten zich kunnen verplaatsen in die personages en op een geloofwaardige manier kunnen bewegen zoals zij)

- Admiraal Cornelis Dirksz bariton, ca. 60 jaar
- Ricardo, kapitein op een Spaansschip goede bas, stoere vent (met klein hartje) van ca. 45 jaar
- Miguel, zijn rechterhand hoge bariton, dienstbaar type
- Frederik, leerling-soldaat tenor, 21 jaar
- Hendrik, brigadier van schutterij bas-bariton, sullig type
- Spaanse huurlingen, schutterijsoldaten koor/spelers
De circa 12 mannen die we zoeken voor het koor zijn tussen de 14 en 65 jaar en moeten goed kunnen bewegen.
- Loes, kombuismeid van de Spanjaarden alt, stevige tante van rond de 60 jaar
- Mijke dochter van admiraal Dirksz coloratuursopraan, ca. 30 jaar
- Eefje, dochter van admiraal Dirksz sopraan, ca. 29 jaar
- Kaatje, dochter van admiraal Dirksz mezzosopraan, ca. 28 jaar
- Alle overige dochters van de admiraal (circa 12 stuks) zijn koor/speelsters tussen de 14 en 45 jaar en moeten goed kunnen bewegen/dansen.  
- evt. Willem van Oranje zwijgend, figuratie

De auditie is zondag 16 april aanstaande van 10.30 tot 16.30 uur in het Katholieke Clubhuis, Noordeinde 20 te Monnickendam. Aanmelden kan bij Valeria Pachl via: valeria.pachl@xs4all.nl.

Het originele verhaal

EERSTE BEDRIJF
Een piratenschip legt aan de kust van Cornwall aan. De zeerovers vieren de verjaardag van Frederic, leerling-piraat. Maar de jongeman wil zijn kameraden verlaten. Hij verfoeit het piratenbedrijf, waarin hij ooit per vergissing is verzeild. De kombuismeid Ruth vertelt hoe dat kwam. De kapers varen hierna weer af, onder achterlating van Frederic en Ruth; de laatste is op het laatste nippertje - ondanks haar gevorderde leeftijd - van boord gesprongen, omdat zij Frederic niet wil verlaten.
Een stoet generaalsdochters nadert. Frederic, die nooit een andere vrouw dan Ruth heeft gezien, beseft nu dat zij hem steeds heeft voorgelogen, als ze beweerde dat ze mooi was. Woedend verstoot hij haar, en daarna verstopt hij zich.
De meisjes willen pootjebaden, maar plotseling staat Frederic voor hen en vraagt of een der meisjes zijn vrouw wil worden. Allen weigeren, maar Mabel, de mooiste van allemaal, zegt ja.
Intussen zijn de piraten heimelijk teruggekeerd; onverhoeds overvallen zij de jongedames.
De snode plannen van de kapers worden echter verijdeld door de komst van de generaal, die zich eerst omstandig voorstelt en dan via een leugen weet te bewerkstelligen dat de piraten zijn dochters met rust laten.

TWEEDE BEDRIJF
De generaal heeft wroeging over zijn leugen; tevergeefs trachten zijn dochters hem op te beuren.
Frederic is vast van plan met behulp van de politie de rovers te verslaan en daarna met Mabel te trouwen. Maar de kaperkapitein en Ruth komen hem een contract onder de neus duwen waar hij niet onder uit kan: hij moet zich weer bij de piraten voegen.
Vervolgens verslaan de piraten de politieagenten. Gelukkig beschikt de aanvoerder der agenten nog over een laatste troef; deze mogen we hier niet onthullen, maar het argument is zo sterk dat de kapers zich overgeven.
In deze wirwar van gebeurtenissen onthult Ruth ten slotte een geheim, waardoor een ware epidemie van trouwlust uitbreekt, zodat iedereen iedereen krijgt.

De Spanjolen – onze versie
Het zijn geen Spanjaarden of piraten maar Spaanse huurlingen: loslopende soldaten die vroeger overal vandaan kwamen die hun diensten verkopen aan de meestbiedende en daarom een ‘flexibele’ relatie hebben met hun broodheren. De Pirates of Penzance stonden ook ambivalent tegenover hun Zeerover zijn. De twee groepen zijn dus zeer vergelijkbaar. Waar het bij de Pirates een zwaktebod is dat ze halfslachtige piraten zijn, is het voor de huurlingen veel beter voorstelbaar.
Frederic heeft een uitgesproken hekel aan de Spanjaarden. Aan de vooravond van de Slag op de Zuiderzee als ze bij de Gouwzee aan wal gaan gaan Frederic en Loes (Ruth) van boord enz.

Tenslotte
Wil jij figureren, een aria, duet of in het koor zingen of acteren in een gaaf kostuum? Of een andere bijdrage leveren aan deze spannende, romantische en feel good opera?

Aanmelden kan bij Valeria Pachl via: valeria.pachl@xs4all.nl

Bron: Organisatie De Spanjolen

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services