Het kloppend hart van Waterland
Live

Atletiekvereniging onderweg naar Wageningen voor Bevrijdingsvuur

Gepubliceerd: Maandag 04 mei 2015 21:22

Een groep lopers van Atletiek Vereniging Monnickendam is vanaf de Grote Kerk in Monnickendam vertrokken naar Wageningen waar zij het Bevrijdingsvuur overhandigd zullen krijgen, en waarna zij het in een estafetteloop naar Monnickendam zullen brengen.

In 2015 is het 70 jaar geleden dat het Koninkrijk der Nederlanden werd bevrijd door de Geallieerden. Op 5 mei 1945 werd in Hotel de Wereld in Wageningen de onderhandelingen gevoerd over de vredesovereenkomst. Hoewel de capitulatie officieel op 6 mei is ondertekend, is 5 mei de Bevrijdingsdag gebleven. Op initiatief van een aantal mensen uit Eindhoven werd op 5 mei 1948 het Bevrijdingsvuur uit Bayeux naar Wageningen gebracht. Bayeux is de eerste stad in Normandië die de geallieerden op 7 juni 1944 bevrijd hebben. Sinds 1948 wordt het Bevrijdingsvuur in de nacht van 4 op 5 mei in Wageningen ontstoken.

In de loop der jaren is de Bevrijdingsvuur-estafette uitgegroeid tot een nationaal evenement, waarbij veel sporters vanuit heel Nederland naar Wageningen komen om het vuur door middel van een estafette door het land te verspreiden.

Het Bevrijdingsvuur is hét symbool voor leven in vrede en vrijheid en geldt als start van het bevrijdingsfeest op 5 mei. Al diverse keren is het vuur uit Wageningen opgehaald en naar Monnickendam gebracht. Ook dit jubileumjaar zal een enthousiaste groep lopers/loopsters van Atletiek Vereniging Monnickendam aan deze uitdaging gaan deelnemen, een hele avond en nacht zullen zij in de weer zijn, wat een goede conditie vereist.

Op de avond van 4 mei, na de herdenking, zijn de 25 lopers en hun begeleiders met de bus en twee personenauto’s vertrokken naar Wageningen waar alle estafetteploegen worden opgevangen. Op het 5 mei-plein zal een Bevrijdingsceremonie plaatsvinden waar Burgemeester van Rumund van Wageningen het vuur overhandigt aan de commissaris van de Koning van de startprovincie van 2015, Zeeland. Daarna zullen alle deelnemende gemeenten het vuur overhandigd krijgen en kan de terugtocht beginnen.

Het vuur zal dit jaar in ontvangst worden genomen door Maaike Stam die al voor de 5e keer aan het evenement deelneemt. Zij zegt: ‘het voelt als een eer om te mogen lopen. Buiten het feit dat het een fantastisch evenement is dat veel indruk maakt is het ook een gigantische happening met alle verschillende gemeenten samen. Ook binnen onze loopgroep is veel saamhorigheid, de bus is net een schoolreisje.’

Nadat zij als eerste het vuur heeft mogen ontvangen, zal zij de nacht inlopen richting de Grebbeberg. De route van zo’n 100 km zal door de verschillende lopers/loopsters worden afgelegd onder begeleiding van twee fietsers.

Bij aankomst in Monnickendam zullen zij rond 9.30 uur bij het Dijksgat (parallelweg N247) worden opgevangen door diverse voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog. Vervolgens zullen zij tezamen over de N247 het laatste stuk afleggen tot afslag Monnickendam-Noord. Daar zullen ze worden verwelkomd door Muziekvereniging Olympia/Con Brio. Bij het Zarkenmonument (tegenover de Grote Kerk) zal het Bevrijdingsvuur uiteindelijk rond 10.45 uur door de loper Rikus Beemster worden overhandigd aan de burgemeester van Waterland, mevrouw Luzette Wagenaar die het vuur vervolgens in een schaal ontsteekt. Het Bevrijdingsvuur zal op 5 mei de verdere dag blijven branden.

Bron: Atletiek Vereniging Monnickendam

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services