Het kloppend hart van Waterland
Live

Aswintha wil nier doneren, maar dat kan nu niet

Gepubliceerd: Vrijdag 10 april 2020 12:08

Aswintha wil nier doneren, maar dat kan nu niet

Aswintha uit Broek in Waterland kwam bij PIM omdat zij iets onder de aandacht wilde brengen, namelijk de mensen die al ziek waren voordat de Coronacrisis uitbrak. Bijvoorbeeld mensen die wachten op een donororgaan.Zij zijn momenteel de dupe door alle aandacht die uitgaat naar de mensen die besmet zijn met het Coronavirus. 

Aswintha kwam in contact met Amy, een vrouw waarover ze in de krant een hartverscheurend artikel had gelezen. Amy is 29 jaar en heeft dringend een donornier nodig, maar niemand in de omgeving is een goede match. Aswintha wil wel een nier aan haar afstaan als er met haar een match is. Ze ondergaat daarvoor allerlei testen en die lijken goed te gaan. Maar nu ineens staat alles stil. En vanuit het ziekenhuis krijgt ze te horen dat dit is vanwege het Coronavirus. Er is besloten om voor de veiligheid van de patiënten die een transplantatie moeten ondergaan niet te opereren en te wachten tot het virus het land uit is. Maar veel mensen hebben die tijd niet. En niemand weet hoelang het nog gaat duren. Vandaar de noodkreet van Aswintha voor al die mensen die met hun operatie moeten wachten tot na het virus.


Omroep PIM heeft met het Dijklander Ziekenhuis in Purmerend gebeld om te vragen wat hun beleid is. Zij hebben naast Coronapatiënten ook mensen die medische zorg krijgen die niet kan worden uitgesteld, zoals bij de afdeling Oncologie en de dialyses. Aangaande orgaandonaties houden zij zich aan het landelijk beleid voor orgaandonaties. Het doneren gaat door, behalve weefsel, huid en hoornvlies. En een orgaandonatie gaat alleen door als mensen op de IC liggen, en als de donor en de ontvanger geen coronabesmetting hebben.

Mensen als Amy worden nu zoveel mogelijk uit de ziekenhuizen geweerd om zelf niet besmet te raken. Maar het is te hopen dat er snel ziekenhuizen zijn die wel weer orgaantransplantaties gaan uitvoeren.

 

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services