Het kloppend hart van Waterland
Live

Archeologische Werkgroep Waterland op zoek naar informatie over muntschat uit De Purmer

Gepubliceerd: Woensdag 01 september 2021 11:52

Archeologische Werkgroep Waterland op zoek naar informatie over muntschat uit De Purmer

Foto: Archeologische Werkgroep Waterland

Volgend jaar bestaat De Purmer 400 jaar. In de aanloop daar naartoe is de Archeologische Werkgroep Waterland op zoek naar meer informatie over een muntschat uit de Purmer. Maar ook wil zij graag meer informatie over een buitenplaats met enorme beelden en over een beeld van de godin Nehalennia.

Muntschat van de Purmer
In juni 1958 werd een pot met 300 zilveren munten gevonden in Monnickendam bij het egaliseren van een bouwterrein. De grond was kort daarvoor aangevoerd vanuit de Purmer. De oudste munt was van vòòr 1621 en de jongste uit 1796. Voor een volledig opsomming van deze munten kijk in in Het Jaarboek voor Munten en Penningen van 1958 op pagina 16 van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Munt- en Penningkunde: https://jaarboekvoormuntenpenningkunde.nl/jaarboek/1958/1958f.pdf

Buitenplaats Wolf en Hoeck
In de 17e eeuw heeft er in de Purmer aan de #Oosterweg een buitenplaats gelegen, namelijk Wolf en Hoek. In het jaarboek van 1984 van Vereniging Oud Monnickendam wordt in het artikel "nieuwe aanwinsten" van Matthijs Martis gesproken over een groot gebeeldhouwd stuk van de voormalige buitenplaats "Wolf en Hoek" (ook wel Wolfenhoek genoemd). O.a. drie sokkels, twee torsen en een vrouwenhoofd (Venus). De fragmenten waren circa 600 kg!! Zie deze link: https://www.oudmonnickendam.nl/.../Jaa.../1984/images/25.jpg
Deze buitenplaats werd in 1677 gebouwd en was van de zus (Clementia) van de beroemde dichter Joost van den Vondel. Het betreft de 4e boerderij aan de Oosterweg, vanaf Monnickendam bekeken. Mocht iemand meer weten over deze beelden of waar ze terecht zijn gekomen (ze hebben een tijdje in het oude museum gestaan) dan horen we dat graag. Hieronder een schilderij van deze buitenplaats (zwart/wit tekening).

Beeld Godin Nehalennia
In een boedelverkoop (advertentie Opregte Haarlemse Courant van 20 september 1872) van Huize Ilpenstein bij Ilpendam wordt gesproken over een een beeld van de "Heidensche" Godin Nehalennia. Dit beeld werd gevonden bij de bedijking van de Purmer. Hieronder een vergelijkbare foto (Beeld: Rijksmuseum van Oudheden, Leiden)

Heeft u meer informatie, stuur dan een e-mail naar archeologiewaterland@gmail.com.

Bron: Archeologische Werkgroep Waterland

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services