Het kloppend hart van Waterland
Live

Archeologische Werkgroep Waterland druk met schoonmaken opgravingen Uitdam

Gepubliceerd: Vrijdag 17 juli 2020 20:09

Archeologische Werkgroep Waterland druk met schoonmaken opgravingen Uitdam

Foto: Arjan Ouwehand

Er wordt aan de dijken gewerkt en daar komt meer bij kijken dan het versterken alleen. Eerst wordt langs de hele dijk gekeken wat er mogelijkerwijs in de grond zit. En zo werd bekend dat er bij Uitdam restanten van boerderijen en schuren van de 16e eeuw te vinden zouden zijn. Archeologen uit Amsterdam zijn daar diep gaan graven, heel voorzichtig en ja er werd nogal wat naar boven gehaald.

Omdat er al een werkrelatie bestaat tussen de Amsterdamse archeologen en de werkgroep in Waterland was de vraag al snel gesteld of ze wilden helpen met schoonmaken van alle vondsten. Er zijn kistenvol aardewerk, stukken leer, beenderen van dieren, tinnen lepels etc. naar de loods bij het sportpark in Monnickendam gebracht. En zo ging PIM even een kijkje nemen.

Martin Visser laat ons alles zien en vertelt erover. Zo worden er wel (tinnen) lepels gevonden maar geen vorken. Want men gebruikte vroeger geen vorken. Het aardewerk is simpel, er is niet veel aardewerk met decoraties gevonden wat wijst op een eenvoudige levensstijl. Er is ook heel weinig geld gevonden, dat is waarschijnlijk al vergaan omdat het van ijzer werd gemaakt. Aan de beenderen kan je zien dat de dieren ter plaatse werden geslacht. Er zijn geen ribben gevonden, die werden dan naar Amsterdam, naar de slagers, gebracht. En geen mensenresten, behalve een klein kootje. De mensen werden begraven bij de kerk. Er is daar hoogstwaarschijnlijk ook een kerk nog ondergronds, maar helaas liet de tijd het niet toe om ook daar te graven. De Alliantie houdt een strak schema aan. We moeten droge voeten houden.

Dijkversterking
De Alliantie Markermeerdijken is bezig met de dijkversterkingen tussen Amsterdam en Hoorn. De dijk is in 33 delen opgedeeld en elk stuk wordt apart beoordeeld. Zo wordt de dijk op verschillende stukken anders versterkt. Soms is het beter om een damwand te plaatsen in de dijk, op sommige stukken wordt de dijk aan de buitenkant of juist aan de binnenkant versterkt.

Meer informatie vindt u op www.markermeerdijken.nl en www.archeologiewaterland.nl

 

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services