Het kloppend hart van Waterland
Live

Annemiek van Munster schrijft boek over haar geleidehond Yoko

Gepubliceerd: Zondag 12 september 2021 21:19

Annemiek van Munster schrijft boek over haar geleidehond Yoko

Foto: Omroep PIM

Wie regelmatig op Facebook kijkt ziet dat geleidehond Yoko regelmatig de avonturen die hij met zijn baasje Annemiek van Munster beleeft beschrijft. Ze zijn heel actief en maken van alles mee. Haar verhalen zijn gebundeld in een nieuw boek “Geleidehond Yoko". Bij boekhandel NIMO in Monnickendam signeerde ze haar nieuwe boek en we zagen dat er mensen af en aan liepen die een boek wilden laten signeren.

Annemiek is slechtziend. Haar ene oog is blind en met het andere oog ziet ze weinig, +23. Zo is ze geboren en ze vertelt dat ze een zo normaal mogelijke jeugd had. Ze ging gewoon naar de basisschool maar het werd later steeds moeilijker om haar handicap te negeren. Daar heeft ze een boek over geschreven, +23 heet het. Over haar depressie en hoe ze haar handicap heeft geaccepteerd tijdens haar verblijf in een revalidatiecentrum. Ook de daarbij behorende hulpmiddelen kwamen naar voren. Een stok, diverse hulpmiddelen om te lezen en een hulphond. De eerste hond was Chanda. Chanda werd haar steun en toeverlaat en begreep goed wat Annemiek nodig had. Chanda werd ouder en mocht met pensioen. Nu, na drie jaar is ze overleden. Yoko kwam en zo liepen ze gedrieën over straat. Yoko als geleidehond en Chanda als huisdier. Honden hebben net als mensen (en katten) ook zo hun eigen karakter en Chanda was heel beschermend en Yoko heeft humor. Dat ziet Annemiek aan hoe Yoko kijkt en hoe ze haar oren houdt. Annemiek ziet dus wel, maar veel silhouetten en kleuren, geen details.

Haar tweede boek heet Expeditie Ribbelroute en gaat over hoe ze haar leven oppakt na het revalidatiecentrum en met Chanda. En nu dus een boek over Yoko. Als je geen idee hebt hoe het is om slechtziend te zijn, heb je ook geen idee hoe je over straat moet, de trein moet nemen, in onbekend terrein kunt wandelen of zelfs skiën. Annemiek heeft haar angsten overwonnen en beschrijft met veel humor en zelfspot haar belevenissen.

Zie voor meer informatie over haar en over haar boeken: www.annemiekvanmunster.nl.

 

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services