Het kloppend hart van Waterland
Live

Afsluiting Slag op de Zuiderzee met slotceremonie in Grote Kerk

Gepubliceerd: Zaterdag 07 oktober 2023 09:17

Afsluiting Slag op de Zuiderzee met slotceremonie in Grote Kerk

Foto: Omroep PIM

Op zondag 8 oktober komt er een officieel eind aan de viering van 650 jaar Slag op de Zuiderzee. In de Grote Kerk van Monnickendam vindt de slotceremonie plaats waar Cornelis Dirkszoon - burgemeester en aanvoerder van de Geuzenvloot in 1573 - zijn ambtsketen weer zal teruggeven aan de burgemeester van nu. PIM zendt de afsluiting van de feesten vanaf 15.00 uur LIVE uit.

Verder zijn er deze zondagmiddag muzikale hoogtepunten van Vleppie Auwurs, Vive les Gueux en het Zuiderzeekoor samen met ConBrio/Olympia. En er is een act uit de succesvolle volksopera De Spanjolen. De slotceremonie begint om 16:00 uur. De toegang is gratis en iedereen wordt verzocht zich nog éénmaal te verkleden in Middeleeuwse kledij.

Ambtsketen
De viering en herdenking van De Slag op de Zuiderzee begon op 6 juli met de bestorming van de Zuidereinderpoort. De meute toog naar de Grote Kerk waar Het Vroedschap vergaderde en uiteindelijk Cornelis Dirkszoon tot hun burgmeester koos. Met het slotweekend van 6 en 7 oktober met artiesten op het podium of op de pontons in de binnenhaven en het Watergeuzen Straattheater op 7 oktober komt een eind aan alle festiviteiten rondom de Slag op de Zuiderzee. Dit officiële einde vindt plaats op 8 oktober in de Grote Kerk te Monnickendam. Daar vindt de slotceremonie plaats waar de burgemeester symbolisch weer haar ambtsketen terugkrijgt van Cornelis Dirkszoon.

Jan Haringburgwal
De slotceremonie begint om 16:00 uur maar vóór die tijd zal muziekgroep Vive les Gueux al door de straten van Monnickendam trekken met hun muziek en geuzenliederen. Ze verzamelen om 15:00 uur op de Middendam en trekken vervolgens naar de Haringburgwal die rond 15:30 zal worden omgedoopt tot Jan Haringburgwal. Daarna zet de stoet koers richting de Grote Kerk.

Acts uit De Spanjolen
Tijdens de slotceremonie zal terug worden gekeken op de diverse activiteiten die hebben plaatsgevonden de afgelopen zomer. Naast Vive les Gueux zijn er muzikale bijdragen van het Zuiderzeekoor onder leiding van Gerarda Bloem, het fanfarekorps Olympia/ConBrio en Vleppie Auwurs. En u kunt de compilatievideo bestellen die Omroep PIM van de viering van 450 jaar Slag op de Zuiderzee heeft gemaakt. Ook wordt een act getoond uit De Spanjolen, de vrolijke volksopera die met lovende kritieken werd ontvangen. Die zondag wordt ook de tentoonstelling 1000 jaar geschiedenis van Nederland in Playmobil afgesloten. Iedereen die deze tentoonstelling nog wil zien kan dus tot 8 oktober nog in de Grote kerk terecht.

De toegang op zondagmiddag 8 oktober is gratis en iedereen wordt verzocht om zich nog eenmaal éénmaal te verkleden anno 1573.

Bron: Organisatie Slag op de Zuiderzee 2023

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services