Het kloppend hart van Waterland
Live

Adembenemende locatievoorstelling “Oorlogskramp”

Gepubliceerd: Vrijdag 13 mei 2022 11:56

Adembenemende locatievoorstelling “Oorlogskramp”

Foto: Toneelvereniging Marken

Na 2 jaar uitstel wegens corona speelde Toneelvereniging Marken in samenwerking met de Oranjevereniging afgelopen weekend zes uitverkochte voorstellingen die nog in het teken stonden van 75 jaar vrijheid.

Die extra tijd was goed besteed want er waren werkelijk geen zwakke plekken te zien. Niet alleen de locatie was door de makers met zorg uitgekozen ook de kostuums, muziek, haar, decor, elk detail klopte. Het werkte als een strak georganiseerd geheel, maar met een enorme emotionele lading.

De opening was in een oud stalletje met originele posters van de afdeling centrale voedselvoorziening waarna de oorlog fysiek voelbaar werd gemaakt door jagers en bommenwerpers die met donderend geraas overvlogen. 

Na een aangrijpende deportatiescene van een groep Joodse mensen ging de voorstelling in de gaarkeuken verder waar brandnetelsoep en tulpenbollen geserveerd werden. Nu kwamen er onderdelen over onderduiken, verraad, verzet, honger en tenslotte bevrijding. Tussendoor werden gevoelsflitsen gevisualiseerd zoals lomp stampende soldaten, een zwangerschapsdans en het zingen van het lied “Je gedachten zijn vrij”.

Ik moet hier ook uiting geven aan mijn bewondering voor de acteerprestaties waartoe regisseur Lowina Zondervan haar spelers had weten te bewegen. Dat een amateurvereniging tot zo’n prestatie in staat is vervuld mij met verbazing. Ik heb ademloos gekeken en het voelde als een welhaast lijfelijke ervaring die mij diep raakte.

Tot slot de wens die de oudste toneelspeler, zelf geboren in de oorlog, ons allen meegaf: Durf te leven en te geven. En proost eensgezind op de vrijheid die alles overwint.


Tekst: P. Janssen

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services