Het kloppend hart van Waterland
Live

8-jarige James organiseert Kapla-wedstrijd

Gepubliceerd: Maandag 27 juni 2022 13:01

8-jarige James organiseert Kapla-wedstrijd

Foto: Omroep PIM

James is al jaren fan van de houten Kapla blokjes. Met zijn creativiteit weet hij de mooiste bouwwerken te maken. Zo kwam hij op het idee om bij dorpshuis Ilpendam aan te kloppen met de vraag of hij daar een heuse Kapla-wedstrijd mocht organiseren. Dorpshuis beheerders Ronald en Ingrid zeiden natuurlijk gelijk ja.

De naam Kapla komt van het het woord kabouterplankjes en elk plankje heeft dezelfde afmetingen. Kapla bestaat uit onbehandelde houten plankjes van grenenhout, maar tegenwoordig zijn er ook gekleurde plankjes verkrijgbaar. Op basisscholen wordt het als educatief speelgoed gebruikt om de creativiteit van kinderen te stimuleren.

De 8-jarige James had de wedstrijd helemaal zelf bedacht, in groepjes van 2 of 3 kinderen begonnen de kinderen met 200 Kapla-plankjes. De eerste uitdaging was het uitbeelden van een kasteel en elk groepje gaf daar zijn eigen invulling aan. De jury, bestaande uit o.a. James zelf, deed na 20 minuten bouwen een ronde langs de tafels en de kinderen mochten een toelichting geven op hun bouwwerk.

Bij de tweede uitdaging kregen de kinderen de vrije hand. Zo maakte een groepje een eend en maakte de andere groep een hele grote ronde vaas. Na druk beraad van de jury wisten Tim en Tobias de meeste punten te scoren en kregen zij de eerste prijs: de Kapla challenge. De Kapla challenge is een spel waarbij je de houten plankjes in balans moet houden zonder dat ze omvallen.

Met bijna 20 deelnemers bleek Kapla zeer populair in Ilpendam en zorgden het voor een gezellige middag in het dorpshuis van Ilpendam.

 

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services