Het kloppend hart van Waterland
Live

40 jaar Waterland Archief Jubileum Open Dag

Gepubliceerd: Dinsdag 01 oktober 2019 12:13

40 jaar Waterland Archief Jubileum Open Dag

Foto: Waterland Archief

In 1979 werd het Streekarchief Waterland (sinds 2003 het Waterlands Archief) in Purmerend opgericht als archiefbewaarplaats van de destijds aangesloten gemeenten. Dit jaar wordt het veertigjarig bestaan van het archief gevierd. Een van de activiteiten is een Jubileum Open Dag op zaterdag 12 oktober. Een mooie gelegenheid om kennis te maken met de uiteenlopende collecties en vooral met de historie van de gemeenten Beemster, Edam-Volendam, Landsmeer, Purmerend, Waterland, Wormerland en haar voorgangers.

Jubileumboek
Het wordt een dag met tal van gevarieerde activiteiten waaronder het aanbieden van het door uitgeverij Stichting Noord-Holland i.s.m. het archief uitgegeven jubileumboek Het geheugen van Waterland in 60 verhalen aan Don Bijl, burgemeester van Purmerend en voorzitter van het bestuur van het Waterlands Archief. Het boek is die dag te koop voor de introductieprijs van € 14,95.

Presentaties en films
Burgemeester Peter Tange van Wormerland verzorgt een lezing over ledezetters en beschuitbakkers in Jisp en Wormer en historicus Kees van der Wiel zal vertellen over vier eeuwen boeren in de Beemster. Bijzonder is de première van een film over Oosthuizen uit 1923 die onlangs is gedigitaliseerd. Veel inwoners van Oosthuizen zijn in beeld gebracht tijdens de viering van het 25-jarig regeringsjubileum van koningin Wilhelmina. Daarnaast worden korte historische films vertoont over Landsmeer en Purmerend.

Muziek en klederdrachten
In de vier decennia van haar bestaan heeft het archief een collectie van bijna vijf kilometer opgebouwd. Het archief is niet alleen de bewaarplaats van de overheidsarchieven van de aangesloten gemeenten, maar ook van vele semi overheids- en particuliere archieven. Wat de laatste categorie betreft, wordt onder andere archief bewaard van Muziekvereniging Crescendo uit Purmerend en de Stichting Klederdrachten Volendam. Zowel Crescendo als de Stichting Klederdrachten Volendam nemen deel aan het programma. Crescendo verzorgt een muzikale ontvangst, de Stichting Klederdrachten Volendam en het Marker Museum presenteren hun klederdrachten.

Informatiemarkt
Diverse regionale erfgoedinstellingen zullen aanwezig zijn op de informatiemarkt om de bezoeker te informeren over hun activiteiten of hen op weg te helpen met historisch onderzoek, waaronder dat naar de eigen familiegeschiedenis.

Rondleidingen
Natuurlijk kunnen bezoekers ook archiefstukken bewonderen. Niet alleen door middel van een expositie maar ook door een kijkje te nemen in de archiefdepots tijdens een rondleiding.


De Jubileum Open Dag wordt gehouden tussen 13.00 en 16.00 uur in het archief aan de Wielingenstraat 75 te Purmerend. Voor meer informatie over het programma zie www.waterlandsarchief.nl.

 

Bron: Waterland Archief

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services