Het kloppend hart van Waterland
Live

25e KNRM Reddingbootdag op Marken: zon, lekker briesje en natuurlijk varen

Gepubliceerd: Zondag 19 mei 2019 16:46

25e KNRM Reddingbootdag op Marken: zon, lekker briesje en natuurlijk varen

Foto: Pieter Pereboom

Op Marken werd al weer voor de 25e keer de KNRM Reddingbootdag georganiseerd.

Reddingbootdag is dé dag om actief kennis te maken met het werk, de mensen en het materieel van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) en om mee te varen aan boord van de reddingboten. Afgelopen zaterdag werd de jaarlijkse Reddingbootdag gehouden en konden donateurs van de KNRM Marken meevaren op een van de schepen van de KNRM. Voor mensen die graag mee wilden varen, maar nog geen donateur waren, was er ter plekke de mogelijkheid om donateur te worden en werd je getrakteerd op een unieke ervaring op een van de schepen van de KNRM.

De dag duurde van 10.00 tot 16.00 uur en werd in de meeste reddingstations langs de Noordzeekust, de Zuid-Hollandse en Zeeuwse wateren en aan het IJsselmeer gehouden, maar ook bij het station van de KNRM op Marken. Als blijk van waardering voor de steun van onze ‘Redders aan de Wal’, zo heten KNRM donateurs, trekken de bemanningen één dag per jaar alle registers open om de donateurs een kijkje te gunnen in de wereld van het reddingwezen. Reddingbootdag is een dag voor jong en oud. Ronkende motoren aan de steiger, rijen overlevingspakken in het boothuis, een plekje aan boord naast de schipper, een praatje met een echte redder of een onvergetelijk fotomoment van de kleine op de reddingboot. Meevaren met de ´Hendrik Jacob´ of de ´Frans Verkade´ werd als een belevenis ervaren.

Op Marken kon je niet alleen mee varen er waren ook een demonstraties ‘man overboord’. Ook was de brandweer aanwezig met een hoogwerker, van waaruit menig bezoeker een prachtig uitzicht over Marken en het station kreeg aangeboden. Tevens was er een ijsredding informatiestand, een EHBO- en reanimatiestand en natuurlijk de Marker Reddingwinkel. Een springkussen was er voor de allerjongste jeugd. Boven in het boothuis konden de kinderen kleurenplaten inkleuren. De inwendige mens was ook niet vergeten. De vrijwilligers van de KNRM op Marken zijn ook hele goede visbakkers.

Bij het uitvoeren van haar taak heeft de KNRM er, sinds de oprichting in 1824, voor gekozen dit als zelfstandig opererende, ongesubsidieerde instelling te doen. De 1.300 vrijwilligers kunnen hun werk alleen doen door de vrijwillige bijdragen van mensen die de KNRM een warm hart toedragen.

De weersomstandigheden op Marken waren goed, zon en een lekker briesje, maar toch viel de publieke belangstelling wat tegen ten opzichte van voorgaande jaren. Maar voor de KNRM blijft deze dag, een dag die jaarlijks navolging verdiend.


Tekst en foto's: Pieter Pereboom / www.MarkerNieuws.com


  

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services