Het kloppend hart van Waterland
Live

‘No insects no food’: de humor zoemde rond de pilaren bij opening Biënnale Waterlandse Kunstkring

Gepubliceerd: Dinsdag 27 september 2022 13:11

‘No insects no food’: de humor zoemde rond de pilaren bij opening Biënnale Waterlandse Kunstkring

Foto: Ria Houweling

Leuke opening van de Biënnale Waterlandse Kunstkring 2022 in de Grote Kerk in Monnickendam: burgemeester Marian van der Weele liet tijdens haar welkomstwoord vooral de exposerende kunstenaars vertellen.

Thema is insecten, een bedreigde diersoort. Kijk maar hoe weinig insecten er deze zomer op je voorruit zaten als je van de A2 en A10 afkwam. Oké, tijgers en neushoorns hoef je er al lang niet meer af te krabben, da’s waar.

Kunstenaar Donna Schilder exposeerde twee werken, opmerkelijk kleine schilderijen voor haar doen, waarvan een een bidsprinkhaan. En als er één insect in deze kerk, in deze Grote Kerk vol onderkruipsels, hoort is het deze wel, maakte ze duidelijk.

Haar woordspeling bleek aanstekelijk. Een andere kunstenaar fotografeerde insecten in een project dat ze betitelde als Zoem. Of Zoom natuurlijk.

Weer een andere kunstenaar schilderde insecten onder het motto: ‘No insects no food’. Ook weer veel gelach en applaus – waarschijnlijk zaten er weinig boeren onder het publiek (best volle kerk!). Ik hoorde in ieder geval geen Boe-geroep.

Nu had de tentoonstelling wel als thema insecten, dus waren er ook geen koeien, maar ik zag dan weer wél enkele paarden, van kunstkringlid Philine van der Vegte. Van wie haar iconische koeien dan weer juist ontbraken.

Terug naar de loopmicrofoon van burgermoeder Marian. Een vierde beestenboelkunstenaar gaf uitleg over een kevertje dat hem geïnspireerd had. Hij vroeg zich af wat dat kevertje ging doen, en warempel het wilde drummen (op een paddenstoel). Waarna zich al snel een tweede kevertje meldde met een gitaar. The rest is history, here, there and everywhere🎶.

Mooie tentoonstelling, waar de humor en luchtigheid maar rond de pilaren en het eikenhouten tongewelf bleef zoemen. Zeker genoemd nog moet het sierlijke takkenwerk van Caroline Broersen, verrassend mooi houtinlegwerk van Marjolein Luinge, fraaie Rothko-variaties van Joke Trim en twee kleine schilderijen van (ook verrassend) Margreet Mak – die er al meteen een van verkocht had en dus dik uit eten kon diezelfde avond nog.

Kringlid Anneke Peereboom toonde grote kleurige werken vol scarabeeën en een te boek gestelde ode aan de kleur blauw met haar blauwe schilderijen. Bijzonder zijn ook de frêle kannetjes van eeuwenoude onaangeraakte klei – ja echt uit de middeleeuwen - die keramist Anneke Mulder had gewonnen uit de blootgelegde laatmiddeleeuwse sluis bij het Stinkevuil tussen Monnickendam en Katwoude. Eén kannetje - het diepdonkere, links - is ongebakken, de gebakken versie kwam terracottakleurig uit de kleioven. Het leven houdt zijn wonderen verborgen tot het ze opeens toont in hun hoge staat.

Tekst: Erwin Wijman / Foto's: Ria Houweling

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services