Het kloppend hart van Waterland
Live

Deze week in Monnickendamse Verhalen van Vroeger - Mevr. Luken Bloem

Gepubliceerd: Maandag 11 september 2017 08:35

Deze week in Monnickendamse Verhalen van Vroeger - Mevr. Luken Bloem

In samenwerking met Vereniging Oud Monnickendam gaat omroep PIM elke week een interview uitzenden met 'oud'-Monnickendammers. In deze aflevering kunt u kijken naar het interview met mevr. Luken Bloem.

In 2010 nam Vereniging Oud Monnickendam het initiatief om 'oud'-Monnickendammers te interviewen over hun verleden. Het doel van de interviews is om een beeld te krijgen van de lokale historische, maatschappelijke en culturele diversiteit in Monnickendam. Maar ook bijzondere gebeurtenissen en alledaagse dingen, zoals de kindertijd, woonsituatie, beroep ouders, oorlogsperiode, verenigingsleven etc. Tijdens deze interviews komen er ook vaak verrassende verhalen over tafel.

Naast 'oud'-Monnickendammers zijn ook mensen geïnterviewd die voor Monnickendam een belangrijke rol hebben gespeeld of een waardevolle invulling hebben gegeven aan de activiteiten voor de gemeenschap. Tot nu toe zijn er 35 Monnickendammers geïnterviewd.

Omroep PIM zal wekelijks een van deze interviews uitzenden op maandag, woensdag, vrijdag en zaterdag om 16:00 en 19:00 uur.

Mevr. Luken Bloem
Mevrouw Luken groeide op aan het Noordeinde in Monnickendam. Zij vertelt over kikkers vangen in haar jeugd, over de wandelclub, de auto van Dr. Scholten en café ’t Schellinkje. Een groot deel van het interview gaat over het visverwerkingsbedrijf (ansjovis) van haar familie. In de vorige eeuw bestond de bedrijvigheid van Monnickendam grotendeels uit het verwerken, en verhandelen van vis. Niet alleen haring, school, bot en paling werden in Monnickendam verwerkt, maar ook ansjovis. De vis werd voor weinig geld ingekocht als er een grote vangst was. Dan werd hij ingezouten en opgeslagen, wachtend op een tijd dat de vangst wat minder was en de vis met flinke winst verkocht kon worden. In Monnickendam waren meerdere ansjovis-inleggerijen.

In dit interview neemt mw. Luken-Bloem de kijker mee in haar herinneringen aan het bedrijf van haar vader Fa Bloem; de visverwerkingsfabriek die in Spanje stond en naar haar kindertijd in Monnickendam. Verder vertelt ze over haar oudste zus, die verpleegster was tijdens de oorlog.

U kunt deze uitzendingen volgen via PIM op kanaal 44 (digitaal) en S12+(analoog) van Ziggo, kanaal 1442 van KPN en ook via onze live stream op www.omroep-pim.nl.

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services