Het kloppend hart van Waterland
Live

Alles uit de kast voor Bach in Monnickendam

Gepubliceerd: Woensdag 13 september 2017 13:13

Alles uit de kast voor Bach in Monnickendam

Foto: Nico Oussoren

Op zondag 1 oktober 2017 om 15.15 uur vindt het eerste concert plaats in de serie Bach in Monnickendam 2017-2018. Het concert vindt plaats in de Grote of St. Nicolaaskerk, de Zarken 2, 1141BL te Monnickendam.

Het wordt een bijzonder concert met medewerking van PA’dam and Friends. Amateurzangers zingen mee met Bach in Monnickendam.

Op het programma staan:
- F. Mendelssohn Hör mein Bitten
- L. Janáček Twee adagio’s voor orgel
- J.S.Bach Cantate 30: Freue Dich, erlöste Schar.

Het nieuwe concertseizoen van Bach in Monnickendam gaat feestelijk van start met een late cantate van de grootmeester. Bach schreef het werk in 1737 ter gelegenheid van de installatie van de nieuwe Heer van Wiederau, een klein plaatsje ten zuiden van Leipzig. De tekst ‘Angenehmes Wiederau’ werd ‘Freue dich, erlöste Schar’ toen Bach de cantate in de kerk ging uitvoeren.

Het barokorkest Nicolaas Consort bestaat voor de uitvoering van deze cantate uit strijkers, orgel, fluiten en hobo’s. Speciaal voor dit concert wordt het professionele kamerkoor PA’dam dus aangevuld met amateurzangers uit de regio, die een paar keer extra gerepeteerd hebben onder leiding van dirigent Maria van Nieukerken. Het koor heeft ook de hoofdrol in de hymne ‘Hör mein Bitten’ van Mendelssohn, die Wim Dijkstra begeleidt op het beroemde Gerstenhauer-orgel.

Op datzelfde instrument klinken als intermezzo twee Adagio’s van Janáček. Deze fijnzinnige, Tsjechische componist leefde van 1854 tot 1928. Hij schreef muziek in een geheel eigen stijl. Maar ook al vallen zijn werken moeilijk in een hokje te plaatsen, ze oefenen altijd een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit.

Het Nicolaas Consort staat als altijd onder leiding van Maria van Nieukerken. Om 15.15 uur geeft Gustavo Trujillo een korte inleiding op de Bach-cantate. Het concert begint om 15.30 uur.

Nadere informatie is verkrijgbaar telefonisch 06- 8187 4222 of via email: info@bachinmonnickendam.nl

Bron: Bach in Monnickendam

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services